onsdag 11 november 2009

Vellinges problem med sin större frihet

I Vellinge är friheten större. Jag tror till exempel att man hyllar att offentlig verksamhet läggs ut på entrepenad. Och jag tror att man välkomnar att företagare väljer att förlägga sin verksamhet till Vellinge, t.ex. vandrarhem. Det skapar sysselsättning, besökare och välstånd. Och jag tror att man rent generellt anser att det offentliga ska hålla sina tassar undan från näringsidkares beslut, så länge de följer lagar och förordningar.

Men inte när Attendo Care hyr platser av vandrarhemmet i Hököpinge. Nu ska ensamkommande flyktingbarn bo på vandrarhemmet. Det gillar inte frihetsivrarna. Men det har inte med att de är invandrare att göra, enligt de själva.

"Jag är den första att beklaga att diskussionen blivit så polariserad. Så fort man har synpunkter på den här typen av verksamhet blir man utpekad som rasist. Det finns många redan i Vellinge kommun som har invandrarbakgrund", säger Lars-Ingvar Ljungman i Sydsvenskan i tillägg till löftet att undersöka vilka möjligheter kommunen har att "stoppa denna cirkus".

Om det nu inte är specifikt invandrares övernattningar hos en företagare som ska stoppas - Vad mer menar beslutsfattarna att de ska reglera för företagarna och näringsfriheten i Vellinge kommun?

Men också - vänstersidan - tänk om det är privata entrepenörer som är nyckeln till ett mer solidariskt ansvarstagande för flyktingmottagandet?

Läs även Maria Ferms blogg. Hon tog en massa skäll - och beröm - från Vellingebor när hon för några år sedan samlade in namn för flyktingmottagning i Vellinge. Skulle tro att en hel del debatt hamnar där...

Mer i media om flyktingbarn i Vellinge: SDS 1, 2, 3.
Skånskan 1, 2, 3.
HD.
DN.
SvD.
Aftonbladet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar