måndag 30 november 2009

KD vill förändra bidragsfördelning till teckentolkar.

Lars-Axel Nordell är kristdemokrat i riksdagen. Han har skrivit en motion (2009/10:kd782) om en rättvisare fördelning av statsbidraget till dövtolkverksamhet. Argumentet är att Örebro län med sina specialskolor har långt fler invånare som behöver hjälpen i relation till hela befolkningsmängden, men det är den senare som sätter nivån på bidraget. Örebro län får därmed 435 kr per tolkuppdrag medan Gävleborg leder ligan med 1447 kr per uppdrag. (mer i Lars-Axels blogg)

Jag har inte specialkunskap nog att bedöma summor och dess rimlighet, men visst finns det någon argument för att Örebro län får kompensation för ett mer långtgående ansvarstagande vad gäller dövtolkar.

Ett annat tolkbehov som är gravt åsidosatt är det för syntolkar. Vad jag vet finns inte ansvaret förlagt för vem som ska finansiera synskadades tolkning av t.ex. scenkonst. Att de stora institutionerna har både teknik, ekonomi och kunskap för att klara detta själva är en rimlig tanke. Men hur är det vid besök hos de fria grupperna, som dessutom är våra största producenter av scenkonst för barn och ungdom?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar