onsdag 25 november 2009

Funktionshindrade kvinnor extra våldutsatta

Idag uppmärksammas mäns våld mot kvinnor. All våldsanvändning är förkastlig. Sker det mot någon som är känslomässigt beroende, så är det ännu värre. Men sen finns det dom som utsätts som är både känslomässigt och pga funktionshinder helt i händerna på sin misshandlare. Det som skrämmer är att det inte bara är ännu värre (om nu helvetet ska graderas). Det är ännu vanligare.

Bräcke Diakoni driver ett projekt som heter Dubbelt utsatt. Man samarbetar bland annat med Grunden Media som gjort en novellfilm i ämnet. Man har även en lättläst och mycket bra falskt/sant om mäns våld mot kvinnor.

Från Grunden Medias hemsida om våld mot kvinnor med funktionshinder.
"Falskt: Det är bara vissa kvinnor som blir misshandlade.
Sant: Misshandlade kvinnor finns i alla yrken, samhällsgrupper, religioner och från andra länder. Det enda gemensamma för misshandlade kvinnor är att de blir misshandlade.

Falskt: Det är kvinnors eget fel att de blir misshandlade, inte männens fel.
Sant: Män kan skylla misshandeln på att hon retar upp honom eller att han inte kan behärska sin ilska. Det är bortförklaringar för att han ska slippa ta ansvar för misshandeln.

Falskt: Män kan inte hålla tillbaka sin ilska.
Sant: Han slår henne hemma när de är ensamma. Aldrig på festen, i affären eller ute på gatan. Han slår på hennes kropp där inte blåmärken syns.

Falskt: Män som slår har ofta alkoholproblem är onormala eller utlänningar.
Sant: De flesta män som misshandlar kvinnor är vanliga svenska män som är nyktra. De vet precis vad de gör när de slår kvinnan. Män som misshandlar kvinnor finns överallt, i alla samhällsgrupper.

Falskt: Män som slår vet inte vad de gör. De slår i blint raseri
Sant: De flesta män slår inte andra, varken kvinnor eller män. Den man som slår kan välja mellan att slå eller låta bli att slå."

Brottsförebyggande rådet har mig veterligen inget som speciellt granskar våld inom nära relationer där en eller flera har funktionshinder. Det närmaste jag känner till är en rapport som heter Våld mot personer med funktionshinder (Rapport 2007:26). Den finns här.
Mycket föredömligt har BRÅ en lättläst version av rapporten på sin hemsida. En teckentolkad sammanfattning av rapporten finns också.
Ur rapportens sammanfattning hämtar jag detta om just våld mot kvinnor med funktionshinder:
"I forskningen är det framför allt kvinnor med intellektuella och psykiska funktionshinder som omnämns som riskgrupper, särskilt i samband med 7
sexuella övergrepp. Detta är också den bild som Brå:s fokusgrupper och intervjuer med handikappforskare ger. Av forskningsgenomgången framgår också att detta våld i många avseenden karaktäriseras av samma faktorer som mäns våld mot kvinnor generellt: våldet är ofta upprepat och utövas många gånger av kvinnans partner. Därutöver tillkommer försvårande omständigheter i och med funktionshindren. Bland kvinnor med funktionshinder tillkommer också ytterligare grupper av förövare i form av anställd vårdpersonal och andra vårdtagare."

Forum - kvinnor och funktionshinder hade ett seminarium i Almedalen där den här filmen visades:


Även på youtube)

Jag anser att det här har en politisk dimension. Andra länder har lagt in funktionshinder som en särskild grund i hatbrottslagstiftningen. Vi har inte ens någon uttömmande forskning på hur våld och brottslighet mot personer med funktionshinder ligger till i Sverige (BRÅs rapport vidgår själva kunskapsluckorna). Två krav blir lätt rimliga: Täpp till kunskapsluckorna. BRÅ har (åtminstone början på) listan på vad som behöver göras. Jag är också övertygad om att projekt som Dubbelt utsatt skulle kunna förse oss med checklistan som gör att vi på ett politiskt plan kan sluta titta bort.

Media idag om våld i nära relationer: Sydsvenskan, Skånskan, HD, SvD, UNT, Arbetaren, Dagbladet (Sundsvall), Hela Gotland.

(Texten blandar det vanligare uttrycket "mäns våld mot kvinnor", som dagen idag uppmärksammar - och "våld i nära relationer", som jag tycker är ett mer uppdaterat språk och förhållningssätt. Även om mäns våld mot kvinnor är det överlägset vanligaste, så är problemet lika illa för alla former av våldsanvändning i den nära relationen, oavsett relationens och våldets könssammansätttning.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar