tisdag 10 november 2009

Råttornas plats som social entrepenör i biståndspolitiken?


Apopo heter en social entrepenör - verksam i Mocambique och Tanzania - som jobbar med gambianska jättepåsråttor (Cricetomys gambianus) som främsta och viktigaste redskap. Resultat? Säker röjning av landminor och mångdubblad effektivitet inom tuberkulostest - med bättre träffsäkerhet än kombon människa/mikroskop.

Landminorna tar årligen tusentals liv. Många av dessa är barn. Möjligheten att börja odla mark begränsas av att minröjningen är svår, osäker och tar tid. Apopos råttor är klara att börja arbeta efter nio månaders träning.
Mocambique har jättelika besvär med landminor. Och här gör Apopo stor nytta.



Tuberkulos är en av sjukdomarna som är långt farligare än H1N1-influensan. Bara i Afrika upptäcktes fler än 2,5 miljoner fall under 2005.
En tränad och erfaren laboratoriepersonal klarar att undersöka 40 prover på två dagar. Detsamma gör en av Apopos råttor på tio minuter. Och - ibland hittar de såna som missats i mikroskopen.



Det finns de som påstår att bistånd inte funkar. Men vad jag förstår så är behoven av träffsäker borttagning av minor och tuberkulos precis hur stort som helst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar