torsdag 5 november 2009

Få koll på hatbrotten mot personer med funktionshinder

Skotska Learning Disability Bulletin är en av många som idag kommenterar the Leonard Cheshire report om hatbrott mot personer med funktionshinder. Den nu aktuella rapporten talar om 9% av personer med funktionshinder som offer för hatbrott. Men Enable Scotlands rapport "Stop it" visar på att var tredje person med intellektuella funktionshinder utsätts för hatbrott.



Var tredje. Alla kan göra sitt eget experiment och gå till valfri grupp människor man tillhör, t.ex. sin arbetsplats, och räkna "en - två - DU, en - två - DU..."

Jag har frågat Brottsförebyggande rådet om hur det ser ut i Sverige. Vi har ingen koll. Funktionshinder är inte en egen orsak i hatbrottsstatistiken. Men utlandet har erfarenheter. Och det skulle förvåna mig om vi i Sverige skulle vara så oerhört mycket bättre rustade, utan att ens ha koll på i vilken grad det existerar.

Det är ett rimligt rättvisekrav. Ta reda på hur det förhåller sig. Och om inte den undersökningen skiljer sig från resten av världen så måste vi se till att införa funktionshinder som en grund i hatbrottstillämpningen. Som det är nu tittar vi bort när samhällets svagaste utsätts för allvarliga brott baserade på deras (intellektuella) funktionshinder.

Läs mer om hur hatbrotten drev Fiona Pilkington att ta livet av sig och sin dotter i England, medan polisen rådde mamman att dra för gardinerna och strunta i förföljarna och beskrev henne som överkänslig i sina rapporter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar