söndag 29 november 2009

Nyfiken på kultur och funktionshinder?

Min andra blogg - teater och funktionshinder - bjuder på en del intressant läsning om man har ett humanistiskt och/eller kulturellt intresse. Här är ett axplock av godbitar från de senaste veckorna:

Det viktigaste inlägget är kanske det om kulturutskottets utfrågning om funktionshindade och scenrummet.

En återkommande viktig del i bloggen är omvärldsbevakning av intressanta artister inom handikappkulturen. Du hittar de hemlösa musikerna med funktionshinder i Staff Benda från Kinshasa, Teater Blanca finns i Uppsala, En trailer på Moomsteaterns "Möss och människor", Amici Dance ser man här och Stumpenensemblen i Helsingborg har börjat blogga.

Hur får funktionshinder framställas? Allan Sutherland skriver en intressant krönika i the Guardian om epileptiskt anfall som scenkonstupplevelse.

En annan återkommande del är att förebilder presenteras. En av dom är Francesca Martinez, begåvad ståupp-komiker. Hon beskriver sitt funktionshinder som "wobbly". (Hon deltar bland annat i en serie om världens värsta skämt. Här är avsnittet om funktionshinder).
Apropå personer med funktionshinder och hur de syns i media så kan man se paralympicsmedaljören Aimee Mullins göra genial reklam för skor. Och nu kommer Top Model med funktionshindrade modeller till USA.

En återkommande diskussion är den om rollbesättning. Vem ska spela den funktionshindrade rollfiguren - en med eget funktionshinder eller en utan? Will Smith beställer nu chans på Oscarstatyetten när han producerar och ger sig själv huvudrollen i sin nya version av "Flowers for Algernon", där en persone med intellektuellt funktionshinder blir hyperintelligent genom ett läkarexperiment som tidigare testats på råttor.
Den filmen blir fruktansvärt aktuell när vi nås av rapporter från forskarvärlden som ropar att man har en kur mot Downs syndrom. Man har testat på möss med dubblering i 16e kromosomen och tror sig kunna överföra resultaten på personer med Downs och deras dubblering i sin 21a kromosom.

Avdelningen kuriosa berättar om:
- Nu finns radiodramatiseringen av "Världarnas krig" i regi av Orson Welles på nätet.
- Malmöoperan som ska börja sälja biljetter i korvkiosken.
- Idrottare med intellektuella funktionshinder ska åter få tävla i Paralympics. Jag drömmer om medaljer om man återinför Concours d´Art - konstarternas tävlan som fanns i den tidiga olympiska historien.
- Det finns en översättningstjänst för teckenspråk på nätet.
- Teater 23 kör en adventskalender i sitt skyltfönster. Massor med teatrar och artister gästar.
- åskådaren som spydde på en teater i West end - från balkongen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar