söndag 31 januari 2010

Hur sköter du din personliga hygien, Reinfeldt?

I förrgår skrev jag om handikappförbundens och brukarrepresentanternas utträde från referensgruppen som har till uppgift att ta fram ett bedömningsinstrument för personlig assistans.

Det absurda förslaget är införandet av en 91-sidig detaljredogörelse för allt ända ner i djupt integritetskränkande uppgifter. Sedan ska myndigheten bedöma om det existerar ett behov i varje enskild detalj. Det är skamligt. Det är kränkande.

I DN finns en intressant artikel. Den visar på undersökningar som säger att LSS sparat pengar åt samhället. Den LSS-lagstiftning där den personliga assistansen nu föreslås amputeras till att istället utformas som en dyrare hemtjänst, som dessutom riskerar låsa in brukarna i sina hem. Den LSS-lagstiftning som Försäkringskassan på eget initiativ - om vi ska tro utsagorna - efter tio år helt plötsligt började omtolka så att människor som lever beroende av assistans kunde få sina liv torpederade på bara några veckor.

Och så nu detta. Om du som har en funktionsnedsättning i fortsättningen ska kunna få del av dina lagliga rättigheter måste du ge upp dina mänskliga rättigheter till din egen integritet. På 91 sidor. Att lagras och läsas och kanske omtolkas när myndigheten så behagar.

Det som upprör mig mest i detta är inställningen att politikerna inte har någonting med denna förändring att göra. Försäkringskassan agerar på egen hand, heter det. Men i så fall har man väl ett ansvar för att ens myndigheter agerar i en riktning som går emot tankarna bakom lagen och uppdraget? Då får man väl förtydliga, arbeta om, räta upp, stå upp för vad som anses rätt och riktigt i debatten. Men - just det - det ser vi inte mycket av.

Unga Rörelsehindrade är också arga. Och kreativa. De kräver att Reinfeldt med flera ska fylla i blanketten!
"Förbundet Unga Rörelsehindrade kräver att statsminister Fredrik Reinfeldt, övriga partiledare, Kenneth Johansson Socialutskottets ordförande,generaldirektör
Adriana Lender på Försäkringskassan och generaldirektör Lars-Erik Holm på Socialstyrelsen kartläggs med det behovsbedömningsinstrument för personlig assistans som Socialstyrelsen och Försäkringskassan arbetat fram."
Debattartikel från Unga Rörelsehindrade
Här finns ett ställningstagande att göra, och att stå för i valet 2010. Ska den personliga assistansen få vara kvar i sin nuvarande omfattning, eller ska den monteras ned via nya tillägg i lagen, nya redskap för bedömning och nya omtolkningar via myndigheter?

För den politiskt förvirrade rekommenderas STILs kravlista.

Veronica Hedenmark har startat ett upprop, med start på Facebook, men snart öppnar www.assistansuppropet.se.

1 kommentar:

  1. "Här finns ett ställningstagande att göra..."

    Jag skulle vilja uppmana dig och alla andra aktiva att inte bara slåss för att den personliga assistansen ska få vara kvar i sin nuvarande omfattning. Det är att sätta ribban väl lågt.

    Det är på tiden att LSS utvidgas så att rätten till persolig assistent inte bestäms av den ålder som har sökande har utan av det behov som finns.

    Varför ska den som har fyllt 66 år och har drabbats av sådana funktionsnedsättningar att behov finns av personlig assistans hänvisas till hemtjänsten och "skäliga levnadsvillkor" medan den som är 30, 40 eller 60 år ska ha rätt till assistans enligt LSS och "goda levnadsvillkor"?

    STIL kräver "allas rätt till sitt eget liv, på sina egna villkor" men med "alla" menar STIL alla som inte har nått pensionsåldern när de drabbas av funktionsnedsättningar.

    Höj blicken och kräv mänskliga rättigheter för alla, oavsett ålder!

    SvaraRadera