torsdag 10 december 2009

Rullstolsburen 5-åring avkastad från spårvagnen

Mio är fem år. Han bor i Göteborg, och älskar spårvagnen som färdmedel. Men - han har CP och sitter i rullstol och då gäller särskilda regler.



Han får inte använda samma tidtabell som alla andra. Göteborg har både nya - tillgängliga - vagnar och gamla - otillgängliga - vagnar. Västtrafik har bestämt att han ska vänta tills det kommer en modern vagn. Och när och var det kommer en modern vagn vet ingen. Ibland kan han få se fem-sex spårvagnar köra förbi innan en tillgänglig vagn kommer. Men skulle det redan finnas en barnvagn i den moderna spårvagnen, så ska Mio vänta igen, tycker Västtrafik.

Enhetschef Lena Jovén säger till TV4 att det är en säkerhetsrisk, men aldrig varför det är en säkerhetsrisk. Presschefen Kristian Ördell säger "Säkerheten är viktigare än att komma fram i tid." För personer med funktionshinder, märk väl. Inte t.ex. för personer i barnvagn eller såna som han själv. För alla andra gäller resenärens eget omdöme.

Det här handlar mer om attityd än om något annat. Kolla här:

"Många resenärer använder redan i dagsläget den allmänna kollektivtrafiken, i den mån de har möjlighet på grund av sitt funktionshinder."
Hemsidan för tillgängligheten på Västtrafik - Kolla


Om de kan på grund av sitt funktionshinder, säger hemsidan. Om de kan beroende på om våra fordon kan ta emot dom, borde det vara.

För in otillgänglighet i diskrimineringslagstiftningen!

Läs mer:
Mios pappa Jon har en egen blogg.
GP, SvD.
Andra bloggar: CPmamman och Rymdkevin.
Ytterligare bloggröst om Västtrafiks tillgänglighet: CP - Clever and Pretty.

2 kommentarer:

  1. Tyvärr är det inte bara Västtrafik som inte är anpassat för personer i rullstol. Läs gärna mitt inlägg mitt blogginlägg "Begår Värmlandstrafik lagbrott?" http://mpkristinehamn.blogspot.com/2008/05/begr-vrmlandstrafik-lagbrott.html

    Under fliken Tillgänglighetsanpassning finns ytterligare åtta inlägg i denna fråga.

    SvaraRadera
  2. Inte att förglömma Erik Ljungbergs kamp mot Västtrafik, som han bytte namn på till Västtragik. Se http://www.kaustik.com/vasttragik/start.htm

    SvaraRadera