söndag 9 maj 2010

Newsweek om BPs ovilja att ta ansvar

Såg ni när BPs vd Tony Hayward satt i TV och sa att de skulle ta ansvar för saneringen i mexikanska golfen? (klipp nedan).
Newsweek kom med en artikel i dagarna som ger all anledning att ifrågasätta om viljan att ta ansvar har någon egentlig täckning.



Det är ingen upplyftande läsning. Artikeln pekar företagets historia. Den visar tydligt att BP kommer att göra allt för att slippa betala.

Man tar framför allt upp två fall. Ett där ett raffinaderi exploderar i Texas med 15 döda, 180 skadade och 43.000 som fick söka skydd inomhus. För det fick man böter för brott mot Clean Air Act på 50 miljoner dollar. Samma år var vinsten 17,2 miljarder dollar.
I det andra fallet handlar det om systematisk brist i underhållet av pipelines med hundratusentals liter olja i Alaskas vildmark som följd. En av de dåvarande undersökningsledarna säger: "There was a corporate philosophy that it was cheaper to operate to failure and then deal with the problem later rather than do preventive maintenance,". När de lyckades att via domstol tvinga BP att lämna ut dokumentation om sitt underhåll, så svarade företaget med ett lägga upp en server med 62 miljoner inscannade sidor. I tryckt form hade fyllt en egen lagerbyggnad. Ett material omöjligt att överblicka. Åklagaren tvingades nöja sig med ett förslag från BP om en "misdemeanor plea" (mindre förseelse) och böter på 20 miljoner dollar.

Newsweeks artikel pekar på att BP antagligen kommer att försöka få ut största möjliga värde ur sina 15,9 miljoner dollar i lobbykostnader förra året, och att man kommer att använda all makt man har för att undvika rättsliga domar som på något sätt tvingar bolaget att på sikt prioritera säkerheten högre.

Läs den.

Svensk media om Oljekatastrofen:
SVD 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.
DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.
AB 1, 2, 3, 4, 5, 6.
Exp 1, 2.
Skånskan, Metro, GP, E-kuriren

Gröna röster om oljekatastrofen:
Karin Svensson Smith, Stefan Nilsson, Rasmus Holmberg, Mikael Clemens, Simon & Matilda.

Greenpeace

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar