torsdag 13 maj 2010

Handikappförbundens valplattform

Handikappförbunden har tagit fram en valplattform på 10 punkter som de bett de olika partierna svara på. Miljöpartiet har ännu inte inkommit med sina svar. Men här är ett svarsförslag. Så här skulle jag vilja att vi besvarade Handikappförbundens krav:

• 1 Bygg ett tillgänglig Sverige
Vi är för en lagstiftning där bristande tillgänglighet klassas som diskriminering. Slut med uppmaningar och tillit till goda viljor, nu tar vi steget vidare.

• 2 Likhet inför lagen
Borde vara en självklarhet, men är det inte. Vi behöver tillämpa FNs konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning fullt ut.
I andra länder är funktionsnedsättning en grund för hatbrott. I England och USA finns undersökningar som talar om väsentligt höjd risk för att utsättas för brott för personer med funktionsnedsättning, och där siffrorna för gruppen personer med intellektuell funktionsnedsättning är chockerande. I Sverige vet vi inte ens omfattningen av brott som begås specifikt för att brottsoffret har en funktionsnedsättning. Dags att utreda i syfte att agera.

• 3 Fritt val av skola för alla
I den nya skollagen anges att ingen skola ska kunna neka en elev att gå där, om kommunen skjuter till de resurser som behövs. Eventuella nej till stöd ska kunna överklagas.
Jag vill att vi går steget längre. Kommunen ska inte ha rätt att säga nej till att finansiera det fria skolvalet. Om alla barn sägs ha rätten att välja skola, så måste barn med funktionsnedsättning inkluderas i begreppet alla barn. Detta ska även gälla när kommuner går ihop om fria gymnasieval, som t.ex. gäller i Skåne. Är det fritt gymnasieval för alla ungdomar, så ska det gälla även för ungdomar som är beroende av färdtjänst.

• 4 Perspektivskifte Från patient till medborgare
Funktionshinderperspektiv ska finnas i all lagstiftning och myndighetsutövning. Vi är fortfarande långt från en given medvetenhet om detta, trots att det borde vara självklart. Därför behövs fortsatt samordningsansvar. Lämplig placering borde vara det departement som har hand om jämlikhetsfrågor. Men varje departement, varje myndighet ska ha ett ansvar för att funktionshinderperspektiv finns och genomförs inom all utövning. Oavsett om det gäller försvaret, vården, rymdforskning eller skolan.

• 5 Stärk patientens rätt till hälso- och sjukvård
Det finns en spännande motion om det perspektivskiftet på Miljöpartiets kongress. Hoppas den går igenom.

• 6 Investera i hälso- och sjukvårdens personal
Det är viktigt ur både brukar och jämställdhetsperspektiv. Vi bör sträva efter att utveckla kompetensen ännu mer där vårdbehoven är som störst, och här återfinns bland annat personer med olika funktionsnedsättningar.

• 7 Minska den ekonomiska utsattheten
Det är viktigt att se till att försäkringssystemens nivåer går att leva på, men ännu viktigare att bli bättre på att inte tvinga människor att nyttja dessa system. Den (nästan) automatiska förtidspensioneringen av personer med t.ex. intellektuella funktionsnedsättningar måste stoppas. Personer som ges aktivitets eller sjukersättning på grund av funktionsnedsättning ska fortfarande kunna vara anslutna till arbetsförmedlingen och kunna ta del av aktiv arbetsmarknadspolitik i syfte att nå arbetsmarknaden. Rätten till eftergymnasial utbildning måste gälla även personer som kommer ur särskolan.
Nyckeln är ingången till arbetsmarknaden. Andra länder har lagstiftning där det kostar om företag av viss storlek inte har personer med funktionsnedsättning anställda. Det vill jag att vi tittar på. Företag som struntar i att anställa personer med funktionsnedsättning bör inte få upprag från offentliga upphandlingar.

• 8 Stoppa utförsäkringen
Ja. Det ska inte vara möjligt att ramla mellan stolarna. Ett första steg är att slå samman de olika försäkringarna till en gemensam hantering. Våra myndigheter ska inte kunna skyffla människor mellan sig.

• 9 Anställ fler i offentlig sektor
Offentlig sektor ska föregå med gott exempel. Regeringskansliet, statliga myndigheter, landsting och kommuner ska ha en aktiv och implementerad policy för att anställa personer med olika funktionsnedsättningar. Men det stannar inte där. Även företag som tänker sig göra affärer med offentlig sektor ska kunna visa på resultat. Detsamma gäller politiska partier, som får sin försörjning via statsunderstöd.

• 10 Mer målinriktat stöd till arbetsgivare
Både ja och nej. Fördomar, otillgänglighet och dålig användarvänlighet försvinner inte av sig självt. Där måste stödet till arbetsgivare bli bättre. När det gäller användandet av lönebidrag så går det åt två håll. Så länge en grupp är diskriminerad så måste det till aktiva åtgärder för att hjälpa personer ur denna grupp in på arbetsmarknaden. Aktivare arbetsmarknadspolitik och utvecklade stödinsatser önskas. Men det får inte ske en automatkoplling mellan funktionsnedsättning och bidragsförsörjda anställningar. Personer med full yrkeskapacitet ska inte ha livslånga lönebidrag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar