fredag 23 april 2010

Hatten av för Ahlquist och Malmberg

Martin Ahlquist, chefredaktör för Fokus, väljer att lämna Presstödsnämnden. Debattartikeln i DN sammanfattar: "Presstödet på cirka 500 miljoner årligen bör vara ett offentligt ansvarstagande för mångfald och kvalitet i medierna. En av frågorna man måste ställa när det gäller det statliga stödets vara eller icke vara är därför: Vad får vi för pengarna? Presstödsnämnden är dock förbjuden att ta ställning till innehållet i de tidningar som får presstöd. Det är skälet till att Nationaldemokraternas tidning nu beviljats drygt två miljoner. Presstödssystemet betraktar den rasbiologiska tidningen som ett bidrag till mångfalden. För egen del kan jag inte medverka till att skattemedel finansierar rasism och lämnar min plats i Presstödsnämnden, skriver Fokus chefredaktör Martin Ahlquist."

Niclas Malmberg, kommunalråd i Uppsala (mp) reserverade sig mot beslutet. Han säger till Sydsvenskan: "”Presstödsnämnden har att ge presstöd till nyhetstidningar, däremot inte till facktidskrifter. Inför nämndsammanträdet skickades dels ett nummer av Nationell Idag ut, dels en sammanställning över innehållet i fyra nummer. Denna sammanställning visade att drygt 50 procent av tidningen bestod av nyhetsmaterial. Den tidning som jag fått hade emellertid inte så hög andel nyhetsmaterial, istället var fokus bland annat på information om Karl XI (utan koppling till nya forskningsuppgifter etc). Jag är därför inte övertygad att den aktuella tidningen kan klassas som nyhetstidning, utan snarare kanske borde ses som en facktidskrift”

Principen om att i yttrandefrihetens namn inte lägga sig i åsikter ställs mot statssponsring av rasism. Ahlquist och Malmberg väljer bägge - på var sitt sätt - att ifrågasätta beslutet att ge Nationell Idag 2,4 miljoner i presstöd.

Hatten av!

Mer om presstödsbeslutet:
DN1, DN2, Sydsvenskan, SvD1, SvD2, AB1, AB2, HD.

5 kommentarer:

  1. I MIN KULTUR ingår att inte skilja på oss människor i olika mänskliga grupper. –Men vad jösses kännetecknar egentligen en människa? Ja, i vart fall skiljer jag inte på individer som uppenbart kännetecknas likt mig som biologisk individ. –Att sedan notera skillnader på människors olika kulturer, är en helt annan sak. Och därvid håller jag med Martin Ahlquist om att Nationaldemokraterna, och inte minst deras medlemmar, och uppträdande vid deras demonstrationer, luktar mycket mer att vilja skilja på mänskliga biologiska individer än att bara skilja på kulturer. Nationaldemokraterna talar ju också om människors olika blodsband. Och visst blir det här i problem för också Presstödsnämnden att inte stödja nazism. Som ju vi svenska folk …i alla fall talar vi om det! Svenska folket vill inte syssla med Adolf Hitlers meningar.
    .
    Men sen då angående Presstödsnämndens verksamheter!! Som gav Svenska Dagbladet presstöd där jag visade på Svenskans, ju uppenbart stöd till, förutom min mening om nazism, också ren kriminell verksamhet! Ni vet som vi svenska folk har kommit överens om, stadgat i lag, att våra lokala politiska samhällen, alltså våra respektive kommuners invånare Sverige runt, benämns just kommun. –Med att Svenska Dagbladets flesta journalister, mycket medvetet benämner och skyddar politiker som också benämner, Stockholms kommun, för Stockholms stad. Ni vet en stad med sina gator, höga hus och dålig luft. Att Svenskans journalisterna hävdar att stockholmarna är nått finare; än andra, landsbygdsboende, bön´erna. Ni vet landsbygden som man ju inte kan benämna stad. –Det, borde Martin Ahlquist och Niclas Malmberg, verkligen också ha talat om.

    SvaraRadera
  2. Yttrandefriheten är skyddad i grundlagen. Det är däremot inte inskränkningen enligt lagen om het mot folkgrupp, den tillhör brottsbalken. Det innbär alltså att Miljöpartiet står för att man ska dra in stöd till en tidning som - så vitt jag vet - i nuläget inte gjort sig skyldig till något brott alls. Detta eftersom de skriver saker som Miljöpartiet är emot. Det görs dessutom något som helst skäl som kan anses vara demokratiskt godtagbart. Att inskränka yttrandefriheten är inte tillåtet. Slutsatsen är att Miljöpartiet är brottslingar medan Nationaldemokraterna inte är det.

    Eftersom det uppenbart är så att Miljöpartiet stöder inskränkningar i yttrandefriheten så ser jag ingen som helst annan möjlighet än att allt eventuellt presstöd som utgår till press som på något sätt är kopplat till Miljöpartiet också dras in. Detta i analogi med ditt resonemang.
    Vidare måste vi också ifrågasätta statsstödet till en politisk organisation som är för inskränkningar i yttrandefriheten dvs direkt odemokratisk.

    Eftersom jag antar att du är för i stort sett fri invandring så borde du ju kunna argumenterar för din ståndpunkt. Men det tycks mig som att du snarare ser som din uppgift att tysta meningsmotståndare med repressalier. Inte helt olikt det Nazityskland du påstår dig motarbeta.

    Du har uppenbarligen tänkt igenom det här lika grundligt som politiker brukar tänka igenom saker dvs inte alls.

    SvaraRadera
  3. B-O,
    kommun/stad/nazism-resonemanget är ett sånt långskott att jag låter det passera utan kommentar.

    Anders,
    Niklas Malmberg ifrågasätter dagstidningsstatusen. Faller den faller stödet. Din harang blir därmed din egen fantasi om vem som gjort vad och varför, och får också stå oemotsagd, så när som på denna lilla kommentar:

    Anders, jag tror inte du har något att lära medlemmarna i presstödsnämnden om demokrati och yttrandefrihet. Inget alls, faktiskt.

    SvaraRadera
  4. Jag är emot NDs åsikter, men för deras rätt att uttrycka dem. Är tidningen NI en dagstidning? Det väcker följdfrågan vem som ska göra den bedömningen, samt utifrån vilken praxis. Uttrycker de obekväma åsikter? Det gör nog alla dagstidningar beroende på vem man frågar.

    Presstödet får aldrig användas som ett verktyg för censur av obekväma åsikter. Att göra det kan innebära början på en väldigt otrevlig utveckling.

    SvaraRadera
  5. Magnus - vad jag förstår av Malmbergs uttalande så har avgörandet en relation till andelen nyhetsmaterial i tidningen, inte åsiktsförmedlingen eller urvalet.

    I övrigt delar jag din åsikt om att värna yttrandefriheten och att reglerna för statligt stöd ska vara lika för alla, oavsett åsikt. Skulle NI kvalificera sig enligt reglerna så betalar vi samtidigt ett dyrt pris.

    SvaraRadera