onsdag 5 februari 2014

Vill ni styra mot ett fortsatt uppdelat samhälle, Stefan Lindhe?



Stefan Lindhe har idag ett pressmeddelande om sin nya motion till Malmö kommunfullmäktige. Han vill att Malmö stad ska
- uttala en generellt positiv inställning till att tillskapa bostadslägenheter på vindar samt
- uppdraga åt Stadsbyggnadsnämnden att utarbeta en policy i enlighet med denna nya inriktning som fastighetsägarna har att förhålla sig till vid inredning av vind till bostad.

Det låter bra. Medhåll på den.

Men i texten som föregår så vill Lindhe att vi ska begära undantag från lagstiftningen om tillgänglighet. Han säger så här:

"Emellertid innebär nya lägenheter på vindar som saknar denna tillgänglighet ingen försämring för någon då dessa lägenheter annars inte skulle komma tillstånd. Fler inredda vindslägenheter förbättrar för många utan att försämra och detta borde vara riktmärket för Malmö stads politik på detta område. "

Lindhes resonemang är att eftersom funkisarna inte kunde komma upp på vinden innan, så spelar det ingen roll om de inte kan det nu heller i de nybyggda lägenheterna. Därför blir det bra för några och inte sämre för nån.

Men det är inget progressivt resonemang. Det bygger på en syn där personer med funktionshinder inte drabbas av otillgänglighet så länge vi bara ser till att de har nånstans att bo. I Lindhes Malmö med otillgängliga vindsvåningar så är det ok att den rörelsehindrade studenten inte ska kunna gå på samma fest, delta i grupparbetet hemma hos sin vän eller bli kär i en gående (ni vet, de som flyttar in på vindarna!). Som framtidsvision känns det minst sagt olustigt.

Nu ska det sägas att Lindhe är inte ensam om sina tankar. Centerns ungdomsförbund har drivit det länge, och jag hör tyvärr framträdande medlemmar i MP också tycka att utbyggd otillgänglighet är ok om bara syftet är gott.

Bättre då om kreativiteten hade använts för att hitta en lösning som gör att
- fler lägenheter byggs
- de blir tillgängliga
- offentliga insatser hjälper till på ett sätt som gör att vi räknar hem både tillgängligheten och pengarna.

Går det?

Så här skulle kommunen kunna resonera:
Malmö lider brist på sociala bostäder. Små bostadsrättsföreningar (för få kvm för lönsam hiss) skulle må bra ekonomiskt av ombyggda vindar. Kostnaden för utanpåbyggda hissar borde kunna tas igen mot de kostnader vi har idag för att inte ha tillräckligt med bostäder för dessa grupper. Malmö stad går in med hisskostnaderna mot att få tillgång till lägenhetskontrakten på den nybyggda våningen. (ev tidsbegränsat, beroende på bostadstyp)

 Så här skulle staten kunna resonera:
Gör om badrums-ROT till hiss-ROT. Istället för att skattesubventionera nykaklade badrum för den med pengar över kan vi subventionera att hissarna byggs när vinden görs till bostäder för de som ingen bostad har.

Vi dras med en generell bostadsbrist i hela Sverige. Vi går mot en åldersdemografisk förändring som gör att varannan som föds idag kommer att fylla hundra år innan hen dör.

Då är inte fler otillgängliga lägenheter långsiktigt smart. Och alldeles oavsett så är det inte att bygga ett hållbart samhälle.

Om 41 dagar, den 18 mars, kommer den hett efterlängtade proposition som ska göra otillgänglighet till diskriminering. Moderaterna har hittills hållit emot i alliansregeringen, men nu finns den listad och utlovad. Lagförslaget ska komma. Men Lindhe satsar åt andra hållet.

Vill ni styra mot ett fortsatt uppdelat samhälle, Stefan Lindhe?






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar