måndag 4 mars 2013

Inrätta en Barnombudsman


Forskarna och experterna i Malmökommissionen har nu kommit med förslag på sociala åtgärder som ska minska ojämlikheten i hälsa i Malmö. Jag tittar på några av dem:

"Med målsättningen att stärka alla barns och ungas möjligheter till inflytande och delaktighet rekommenderas följande åtgärder:

• Utveckla arbetet med att säkerställa barnrättsperspektivet i kommunen, till exempel genom att tillsätta en barnombudsman med särskilt uppdrag att fokusera på barns och ungas möjligheter till delaktighet och inflytande, göra barnkonsekvensanalyser av kommunala beslut och aktivt arbeta mot diskriminering av barn och unga." (ur åtgärdssammanställningen)

Det här förslaget vann omedelbart gehör hos de flesta partiföreträdare i tidningen dagen därpå. Vill man vara lite elak kan man säga att det är ett förslag som är lätt att omfamna. Vem vill inte barnen väl? Direkt under i åtgärdssammanställningen kommer förslagen om att lyfta barn ur fattigdom. Då kostar det på helt andra plan, inte bara ekonomiskt. Vem vinner ett val på höjda socialbidrag?

Jag tror nog att en barnombudsman skulle kunna göra nytta. Men gå inte på att den som är för en sådan därmed verkligen är beredd att utjämna de sociala orättvisorna ur folkhälsoperspektiv. För det krävs mer. Mycket mer. 

1 kommentar:

  1. Kan inte staten ta över vårdnaden istället från oss päron? Man är rätt trött på alla som skall tycka om våra barn.

    SvaraRadera