onsdag 30 oktober 2013

Inför gemensamt kösystem

Jag har sett Uppdrag granskning klä av ett antal friskolerektorer. Om och om igen fanns det plats för flickan med höga betyg men inte för pojken med låga betyg och behov av hjälp. När rektorerna konfronterades med inspelningarna varierade graden av mediaträning. Där den ena inte gick i svaromål och beklagade det inträffade, tog den andre sats för att jämfota fastna med båda fötterna i pottan.

Skolorna sorterade ut "besvärliga" elever och tog in "enkla".

Vinstintresset, kommer rubrikerna skrika i morgondagens medier.

Men jag minns min mormor, som under 70-talet bodde på det kommunala ålderdomshemmet i Danderyds kommun. Rullstolsburen efter en hjärnblödning, med en daglig läggtid ca kl 16, innan dagpasset gick hem. En dag så kom mormors syster på besök. De skulle gå ut på promenad. Hissen var på reparation, men inte avspärrad. Gerdas syster körde henne rakt ner i hissen mellan våningarna. Mormor störtade ur rullstolen och bröt lårbenshalsen.
När den medicinska vården var kvar så vägrade ålderdomshemmet ta emot henne. Hon var för vårdkrävande. Fast det var samma mormor som skulle lyftas med samma lyft vid samma tid på dagarna ur samma stol till samma säng. De kommunala vårdgivarna ljög inte ens. De ville bara bli av med en som var tung att hantera. Och de passade på när hon lämnat byggnaden.

Tyvärr kommer människan att välja sin omgivning om den kan, som den kan. Hur blomstrar mångfalden på din arbetsplats? Får alla samma chans på jobbet, oavsett efternamn?

Jag avskyr den här sorteringen. Avskyr. Den går emot allt vad intellekt och humanistisk värdegrund heter.

I just skolans fall är dock lösningen inte så svår. Inför ett kösystem som är transparent, och som lagras gemensamt hos kommunen. Låt skolan tala om hur många elever de tänker ha i klassen. Finns det en plats i sjuan går den till den som är överst på listan, oavsett hjälpbehov.

Svårare än så behöver det inte vara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar