söndag 22 augusti 2010

Korståg mot kultur

Thomas Idergard fortsätter sitt korståg mot offentligt finansierad kultur. För ett år sedan så var han på DN debatt och gjorde kommunala kultur och fritidsinvesteringar till samhällets fiende nummer 1. ("Idergard siktar snett")

Nu tar han med sig statsvetaren Svend Dahl och tuggar om samma budskap i samma kanal - DN debatt. Enda skillnaden är att nu är det landstingen som är närmast bedrägliga, eftersom de är med och offentligt finansierar sånt som filmindustri och studiecirklar.

Som vanligt är Idergard en bra dramaturg och tar det landsting som ger minst till kultur - Västmanland - som föredöme. Om sen alla andra gjorde som Västmanland så skulle det räcka till 1800 sjuksköterskor. Suck! Det skulle några mil motorväg också göra.

Jag vill inte bo i Idergards idealsamhälle. Jag tycker kulturpolitiken är oerhört viktig, och att satsningarna gynnar demokratin, mångfalden, det livslånga lärandet och tillväxten. Och detta utan att behöva peta i kulturens egenvärde.

Även för en högerideolog som Idergard så borde de satsningar han är kritisk mot vara högintressanta. Det är i de kreativa näringarna som den största tillväxten sker i vår moderna tid. Grundmaterian är kreativa medborgare. Sverige ligger i tätgruppen inom europa för dessa näringar. Det borde dofta framtida intäkter i Idergards näsa. Intäkter som kan betala långt fler än 1800 sjuksköterskor.

Hur ska vi få ännu mer kreativa medborgare? Genom att minska betydelsen för estetiska ämnen i skolan? Genom att strypa den offentliga finansieringen av kulturen? Den som gör att människor kan utveckla sina kreativa färdigheter, är det verkligen där det effektivaste högersnittet ska skäras?

Rödgrönt har signalerat en miljard mer till kulturen nästa mandatperiod. Det är bara att hoppas att så många kommuner och landsting som möjligt hänger på.

5 kommentarer:

  1. Tack för att du reagerat på Idergard. Jag känner precis som du, att jag inte vill bo i hans samhälle.

    SvaraRadera
  2. Men han är ju inte emot kulturen i sig, utan att det kostar så mycket. Är kultur föresten någonting som ska komma uppifrån? Finns det inte en risk med att kulturen definieras av staten genom de pengar de delar ut?

    Är inte kultur mer äkta om det blommar ut från människans egna initiativ och ansträngningar? Definieras kultur av hur mycket pengar staten ger ut? Eller snarare; är det kultur först när staten delar ut pengar till det de politiska organisationerna anser vara kultur?

    SvaraRadera
  3. Nej, vargiveum, kultur kommer inte uppifrån för att den får offentligt stöd. Det är inte regionrådens konstnärliga ideer som förverkligas, tack och lov. Upphov och plånbok måste inte vara identisk. Det är det som är så bra med offentligt stöd till kulturen!

    Tar vi bort det offentliga stödet så blir det däremot bara passiv mainstreamkonsumtion kvar, och det utvecklar knappast framtidens kreativa människor. Det är det som är så dåligt med Idergard/Dahls idealsamhälle.

    SvaraRadera
  4. Måste bara kommentera "Det är inte regionrådens konstnärliga ideer som förverkligas, tack och lov.":

    Det är rimligtvis de konstnärliga idéer som finner regionrådets gillande som förverkligas. Det kanske är fina fisken det, men det finns även risk för att regionrådens smak borde vara en annan. Och finge jag bestämma skulle landstingen ägna sig åt sina obligatoriska uppgifter enbart, och bli duktigare på det dessutom.

    Det är också lite lustigt med denna historielöshet. Det verkar inte ha funnits någon kultur innan offentligt stöd infördes. Den som säger så tycks inte ha hört talas om Shakespeare, Pusjkin, van Gogh och yadayadayada (dvs. exemplen är legio, även i det moderna).

    SvaraRadera
  5. Regionen beviljar ramar. De tar inte ställning till konstnärliga innehållet eller bedömer det. Om detta råder det stor enighet från alla seriösa partier.

    Samhällen och finansieringsvägar utvecklas och ändras över tid. För kultur, utbildning, vägbyggen och val. Och allt annat. Så historielösheten får vara din...

    SvaraRadera