söndag 2 mars 2014

När vissa våldtäkter blir avkriminaliserade...

Brittiska Independent har en artikel där professor Betsy Stanko hävdar att våldtäkt mot personer med intellektuell funktionsnedsättning avkriminaliserats i Storbrittanien. Hon baserar det på forskning som visar att brittiska polisen avstår från att gå vidare med fall om det finns försvårande omständigheter för kunna få fram en fällande dom. Offret har varit berusat, offret lever i en parrelation med förövaren, offret lever med psykisk ohälsa är tre exempel. Men i särklass värst är det för kvinnor med intellektuell funktionsnedsättning. Har offret en intellektuell funktionsnedsättning så är chansen till upprättelse via rättegång 67% mindre.

Det här är en av anledningarna att jag kandiderar till riksdagen. I utlandet visar studier att brott mot personer med funktionsnedsättning är överrepresenterat, och att de sker på grund av att offret har sin funktionsnedsättning. Det här uppmärksammar vi som hatbrott när det gäller diskrimineringsgrunderna sexuell läggning och etnicitet, samt även religiös tillhörighet. Men inte när det gäller funktionsnedsättning. Där väljer Sverige aktivt att intensivt blunda. Annars hade funktionsnedsättning ingått i lagstiftningen om hatbrott.

Jag tror inte att Sverige skiljer sig markant mot de delar av världen som valt att mäta och reagera. Därför vill jag att riksdagen ändrar lagen. Vad ska vi ha rättssäkerheten till om den väljer bort de som har mest behov av skydd?