torsdag 12 september 2013

Intellektuell vurpa i diskrimineringsmål

Tingsrätten i Växjö har friat en krogägare och 6 vakter i ett diskrimineringsmål. Krogen hade stoppat en grupp kvinnor med östasiatiskt utseende, med motiveringen att de haft problem med prostitution. Anledning, enligt alla åtalades samstämmiga uppgift: En kvinnlig polis, ingen vet vem, ska ha varnat krogen om att det bedrivits prostitution av östasiatiska kvinnor, och påtalat krogens ansvar.

Att godta sandlåde-försvaret "det var nån annan som sa att jag skulle kasta sand på Stina" är illa nog.

Man skulle kunna försöka resonera om att man måste ha ett uppsåt för att ett brott ska ha begåtts. Tingsrätten gör det, och menar att  de åtalade hade ett "legitimt syfte" när de stoppade kvinnorna från att komma in på krogen, nämligen att förhindra prostitution.

Syftet var legitimt, därav ingen diskriminering. 

Vi provar det i några fler sammanhang: Fotbollsklubben xx har haft problem med våld på läktaren. Sist var det två personer med östasiatiskt utseende som slogs. Nu stoppar klubben alla som ser ut att vara asiater från att gå på fotboll. Hade de kommit undan med det? Nä.

Men här är det värre än så. För lagbrottet i prostitution ligger hos köparen. Det är köparen som är förövaren. När krogen stoppar kvinnor av random orsaker i syfte att motverka att de säljer sig, så stoppar de tänkta brottsoffer från att... vadå? brottsprovokation? 

Vi provar det också på fotbollsarenan: Fotbollsklubben xx har haft problem med våld på läktaren. Sist var det två personer med östasiatiskt utseende som blev slagna. Nu stoppar klubben alla som ser ut att vara asiater från att gå på fotboll, så de inte provocerar våldsverkarna. Hade de kommit undan med det? Nä.

Om tingsrättens "tänk" ska ha bärighet ska vi tillåtas begränsa livet för brottsoffer i syfte att minska brottsligheten. Mannen som slår ska inte längre ha kontaktförbud. Det får hon som blir slagen istället, med det goda syftet att förhindra brott.

Om våra krogar ska förhindra brott baserat på grupptillhörighet så finns bara ett säkert tillvägagångssätt. Stoppa alla män i dörren. Könet "man" är den enskilt största vattendelaren när det kommer till brottslighet. Förövaren som köper sex eller slår nån annan är nästan alltid en man.

Vi provar inte det i några fler sammanhang, för alla kan instinktivt förstå hur dumt det skulle bli. Men det blir inte mindre dumt när man gör samma sak, fast mot brottsoffer baserat på ras, och applicerar det på nån som inte ens har en tanke på att försöka bli ett brottsoffer.

Kan man anmäla tingsrätten i Växjö för diskriminering?

(AB, SMP, SVD, DN, Metro)